top of page

Pozor na vyhoření nebo výbuchy Fotovoltaických Střídačů: Co potřebujete vědět

V oblasti fotovoltaiky se často setkáváme s problémy, které mohou vést k vyhoření nebo dokonce výbuchu fotovoltaického střídače. Jedná se o vážný problém, který si vyžaduje odbornou pozornost.


Kondenzátory:

Hlavní problém, který tyto události přináší, jsou kondenzátory ve výstupním filtru. Tyto součástky, které jsou klíčové pro správnou funkci, mohou být náchylné k poškození a selhání. Je důležité si uvědomit, že i když výrobci nemohou přesně předvídat životnost kondenzátorů, v mnoha případech nevydrží očekávaných 10 let.


nutná repase
Fotovoltaický střídač Aurora

Jak dochází k poškození:

Když jsou kondenzátory vystaveny extrémnímu zatížení, může dojít k jejich vnitřnímu poškození a nakonec k hoření. V případě, že začnou hořet, mohou způsobit vnitřní požár ve střídači, který může vést až k jeho výbuchu.


Tři typy poškození střídačů:

1. Mírné Poškození: Kondenzátory potřebují výměnu, ale střídač je jinak funkční.

2. Střední Poškození: Uvnitř střídače došlo k hoření, což zanechává mastné saze a parafín.

3. Vážné Poškození: Střídač explodoval, což často znamená méně znečištění, ale větší škody na samotném zařízení.


Opravy a údržba:

Opravy střídačů, které prošly hořením nebo výbuchem, jsou složité a časově náročné. Vyžadují speciální čisticí metody a pečlivou údržbu.


Preventivní opatření:

Je důležité pravidelně kontrolovat střídače a hledat známky nafouknutí nebo bílých sazí. V ideálním případě by měly být střídače kontrolovány a servisovány ještě před vypršením záruky, abychom předešli vážnějším problémům.


Pochopení a včasná reakce na problémy mohou snížit riziko vážných požárů nebo výbuchů. Odborná údržba a pravidelné kontroly jsou klíčové pro zajištění bezpečnosti a dlouhodobé funkčnosti fotovoltaických systémů.

105 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page